Autojen yhteiskäyttö ja ympäristöhyödyt

Liikenne on yksi merkittävimpiä asioita, joihin jakamistalouden lisääntyminen vaikuttaa. Muutaman vuoden ajan yksityishenkilön on ollut mahdollista vuokrata omaa autoa muiden käytettäviin. Kun asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen yleistyi Airbnb- palvelun jälkeen, myös autoille on haluttu tuoda samankaltaista ideaa. Suomessa asuntojen vuokraaminen yksityishenkilönä on tullut suositummaksi, mutta autojen lainaamiseen ei olla vielä innostuttu. Oman auton antaminen tuntemattomalle ei ole välttämättä mieleistä kaikille, mutta muutama yritys on ottanut idean käyttöön ja Suomestakin löytyy palveluita, joiden avulla auton saa joko itse lainata auton tai antaa omansa muille käyttöön. Jotkin vakuutusyhtiöt ovat myös suunnitelleet uudenlaisia vakuutuksia, jotta vuokraaminen olisi turvallisempaa ja siihen liittyisi vähemmän riskejä.

Ota ilmasto huomioon

ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon ja on monenlaisia asioita, joita sen ehkäisemiseen voi tehdä yksityishenkilönä. Auton vertaisvuokraus hyödyttää auton omistajaa ja vuokraajaa taloudellisesti, mutta ilmiöllä on myös hyötyä ympäristön kannalta. Kaupungistumisen myötä päästöt lisääntyvät ja parkkipaikan löytäminen on yleinen ongelma suurissa kaupungeissa. Kun yhdellä autolla voisi olla muutamia käyttäjiä, myös niiden määrä ei kasvaisi entisestään. Autoa voi tarvita työmatkoille, mutta koko muun päivän auto seisoisi vain parkkipaikalla käyttämättömänä. Loman ajaksi auton voi myös luovuttaa toisen käyttöön, kun itse sitä ei tarvitse. Liikenne on yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista Suomessa, nopeuttaen ilmastonmuutosta ja aiheuttaen terveysongelmien lisääntymistä kaupunkilaisille. Jakamistaloutta on mietitty ja alettu käyttää viime aikoina yhä enemmän, sen ollessa yksi kestävimmistä ratkaisuista. Kun omaa autoa ei omista, silloin myös ajaminen vähentyy ja muiden vaihtoehtojen, kuten lyhyiden matkojen kävely tai pyöräily, valitseminen yleistyy. Yksi yhteiskäytössä oleva auto voi korvata jopa yli kymmenen yksittäisen henkilön käytössä olevaa autoa. Yhteiskäytön yleistyminen autoilussa tulee vaikuttamaan positiivisesti niin ilmastoon kuin ruuhkien välttämiseen ja parkkipaikkojen löytämiseen.

Palveluntarjoajat

Blox Car tarjoaa kyseistä palvelua Suomessa ja sen kautta voi merkitä oman auton vuokrattavaksi tai selata lähialueen autoja omiin tarpeisiin. Palveluun kirjaudutaan sisään ja oman auton lisääminen on helppoa. Kun olet ilmoittanut tiedot ja lisännyt kuvat autosta, saat itse määrittää hinnan jolla sitä vuokraat muille, sivusto tekee hintaehdotuksen päätöstä helpottamaan. Valitset myös itse, milloin autosi on vuokrattavissa merkitsemällä kalenteriin sopivat ajat. Kun autosi on sivustolla, saat ilmoituksen kun joku tekee vuokrapyynnön. Pyynnöstä voi kieltäytyä koska tahansa, eikä siinä menetä mitään. Kun hyväksyt pyynnön tarvitsee vain sopia vuokraajan kanssa paikka, josta hän noutaa auton. Sivustolla on Airbnb:n tapaan mahdollista antaa arvosteluja ja palautetta jäsenistä, joiden kanssa olet ollut yhteyksissä, sekä autoista. Jäsentaso riippuu arvosteluista ja omasta aktiivisuudesta. Kannattaa tarkistaa, mitä mieltä muut ovat olleet käyttäjästä. Blox Car auttaa myös vakuutuksen kanssa, vakuutusyhtiö If:n kautta on mahdollista saada autojen yhteiskäyttöä varten tehty vakuutus. Voit tehdä tarjouspyynnön vakuutusta varten palveluntarjoajan omilta sivuilta.

Blox Car

Kannattaa miettiä, onko omaan autoon suurta ja akuuttia tarvetta. Vuokraaminen voi olla jopa edullisempi vaihtoehto ja silloin täytyy huolehtia autosta vähemmän aikaa ja maksuja menee vain silloin kuin autolle on oikeasti tarvetta. Vuokratessa omaa autoa, kun vakuutus ovat kunnossa ja sivustot auttavat ehkäisemään ongelmatilanteet, tienaat rahaa ja helpotat niin autottomien kulkemista kuin ilmastoa. Jakamistalous vaatii yhteisymmärryksen ja luottamuksen toimiakseen. Tähän auttavat palveluntarjoajan laatimat suosittelujärjestelmät sekä aktiivinen osallistuminen ongelmatilanteiden kanssa. Yhteiset säännöt palvelun käytössä ja tarjoaja, joka huomioi tilanteet ja toimii niide mukaan luovat hyvän pohjan sille, että idea yleistyy ja mahdollisimman moni siitä hyötyisi. Tietoisuuden lisääminen on tärkeää, kun positiiviset vaikutukset ja palveluiden käyttö ovat kaikkien tiedossa, myös kestävämpiä tapoja liikkua kehittyy.