Meille(kö) aurinkopaneelit?


Aurinkoenergian suosio kasvaa

Uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä ympäristöystävälliset ratkaisut kiinnostavat kuluttajaa vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Olipa kyseessä kesämökin tai omakotitalon omistaja, rivitalo- tai kerrostaloasukas, aurinkoenergian suosio kasvaa selkeästi kautta kaikkien asumismuotojen. Koska luotettava asennusyritys pystyy hyvin arvioimaan aurinkopaneelien tuottavuuden jo etukäteen, monet pitävät tätä energiamuotoa turvallisena vaihtoehtona – jos rakennus on varjoisassa paikassa, voi arvioinnin jälkeen jättää paneelit asentamatta. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmä on yllättävän helppo rakentaa myös itse, esimerkiksi kesämökille. Toki eräänlaisena haittapuolena onkin juuri se, että paneelit eivät tuota aurinkoenergiaa ellei niihin paista aurinko esteettömästi, ilman varjoja. Näin ollen, jos rakennus sijaitsee ‘väärällä’ paikalla, asennus tyssää jo heti kättelyssä. Pienikin varjostus vaikuttaa huomattavasti aurinkoenergian tehoon. Kuitenkin aurinkopaneelit ovat energiafiksu sekä ympäristöystävällinen ratkaisu, jolla voit tuottaa osan käyttämästäsi sähköstä itse.

Monimutkainen pähkinä purtavaksi

Harkitessa aurinkopaneelien asentamista, moni väsähtää heti alkuun monimutkaisen oloiseen tapaan laskea, kannattaako kyseinen järjestelmä. Aurinkoenergian tuottama konkreettinen säästö on kieltämättä jossain määrin vaikea mitata. Tämä johtuu pääosin siitä, ettei aurinkoa yksinkertaisesti voi ennakoida. Lisäksi paneelit on tarkasti oltava tietyssä kulmassa, osoittaen tiettyyn suuntaan, ollakseen optimaalisen tehokkaat. Toki tämän seikan voi selvittää jo heti asennusyrityksen vierailtuaan tontilla. Taloudellinen kannattavuus lasketaan aurinkopaneelien kokonaistehosta, joka on normaalisti 3-5 kilowattia. Samalla teho riippuu muun muassa varsinaisista paneeleista, asennustyöstä, auringosta ja mahdollisista varjostuksista sekä ostosähkösopimuksen ehdoista. Taattuna oletuksena on, ettei kukaan pärjää pelkästään aurinkoenergialla. Aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa säästöä lähinnä nostattamalla kiinteistön arvoa ja laskemalla ostosähkön määrää. Jo ostovaiheessa tulisi tietää edes hieman suuntaa antavasti wattihinnoista ja paneelien laadusta. Kuten monessa muussakin asiassa, ostamalla halvimpia mahdollisia kiinalaatua olevia paneeleja saattaa pitkässä juoksussa ampua itseensä nilkkaan. Etenkin Suomessa, jossa on vuosittain rajusti ailahtelevat sääolosuhteet, on valittava sellaiset aurinkopaneelit, jotka on valmistettu juuri Suomen kelejä varten. Paneelien valitseminen saattaa tuntua haastavalta keskiverto-tallaajalle, joka ei tiedä paljoakaan aurinkoenergiasta. Toisaalta täytyy osata valita laatua mutta samalla ei halua tulla asennusyrityksen huijaamaksi ja joutua maksamaan ylihintaa. Silloinkin, kun päätyy aurinkoenergiaratkaisuun, asiantuntijat kertovat paneelijärjestelmän takaisinmaksuajan olevan noin 15 vuotta. Puolitoista vuosikymmentä tuntuu pitkältä ajalta odotella säästöä, jos ei alun alkaen välttämättä tiedä oikein mitä tekee ja mihin on ryhtymässä.

Riittääkö Suomessa aurinko?

Riittääkö Suomessa aurinko?

Kylmä aurinkopaneeli tuottaa enemmän energiaa kuin lämmin. Näin ollen ajatus, ettei Suomessa toimisi aurinkopaneelijärjestelmä on täysin myytti. Alkuvuosi on tuottavinta aikaa, kun aurinko paistaa ja on kylmä. Lisäksi kesällä aurinko paistaa pitkään. Suomessa on siis otolliset olosuhteet aurinkoenergian hyödyntämiselle. Suurin osa ihmisistä, jotka ovat asennuttaneet aurinkopaneelit omaan kotiinsa kertovat olevansa erityisen tyytyväisiä ratkaisuun. Useimmiten konkreettinen taloudellinen hyöty ilmenee positiivisena yllätyksenä vasta aurinkoenergiapaneelien oltua hetken käytössä. Esimerkiksi Henri Fagerholm kertoo säästäneensä sähkönkulutuksessa vuoden aikana peräti 50-60 prosenttia entiseen verrattuna. Hän asennutti kattoonsa 26 integroitua aurinkopaneelia, jotka on esteettisesti miellyttävällä tavalla liimattu suoraan talon kattopeltiin. Fagerholm kehuu kesäkuukausien sähkölaskunsa olevan suunnilleen hampurilaisaterian verran. Silti vuotuinen aurinkoenergian tuotanto jää noin viidennekseen kokonaiskulutuksesta – aurinkopaneelit tuottavat noin 2000 kilowattituntia vuodessa, kun perheen vuotuinen sähköntarve on noin 12 000 kilowattituntia. Samalla hän puhuu jälleen pitkästä takaisinmaksuajasta, joka on Fagerholmin mukaan noin 10-15 vuotta. Aurinkosähköjärjestelmä on siis pitkäaikainen, ja lisättynä bonuksena lähes huoltovapaa, ratkaisu, jota ei kuitenkaan kannata rahantuottosyistä asennuttaan omaan kotiinsa. Ehdottomasti kannattaa ottaa ammattilainen apuun ratkaisua valkatessa, ja laskea tarkkaan onko aurinkoenergia juuri Sinulle oikea ratkaisu.