Öljy- vai sähkölämmitys?


Talonrakentajille tulee väistämättä eteen päätös lämmitysratkaisusta. Talo tulee saada pidettyä talvisaikaan lämpimänä, tietysti mahdollisimman edullisesti. Molemmissa ratkaisuissa on omat puolensa. Jos et ole vielä päättänyt, minkälaisen lämmitysratkaisun valitset asuintaloosi, lue vinkkimme.

Kustannukset

Kustannuksia tulee jo lämmitysratkaisun asennuksesta lähtien. Se, että lämmitys on käytössä edullinen, ei välttämättä automaattisesti tarkoita, että se olisi kaikenkaikkiaan edullisin ratkaisu. Esimerkiksi öljylämmitystä valittaessa voi eteen tulla heti aluksi esimerkiksi 9000 euron investointi. Öljylämmityksellä 150-neliöinen omakotitalo vie vuosittain keskimäärin n. 1600 euron siivun lämmityskuluihin. Sähkölämmityksellä voi joka kuukausi tulla satojen eurojen sähkölasku talviaikaan. Tämä kuitenkin riippuu esimerkiksi talosi koosta ja siitä, onko sähkölämmityksen tueksi otettu lisäksi jokin muu lämmitysmuoto.Varaava takka voi pienentää sähkölaskua huomattavasti. Talvisaikaan päivittäinen takan lämmitys tuo lämpöä tasaisesti koko päiväksi, kun takkaa käytetään oikein. Toki polttopuita kuluu. Polttopuut voidaan tehdä itse omasta puusta tai ne voidaan ostaa valmiina. Takan kustannukset esimerkiksi Tiileriltä voivat olla 2000 euroa, mutta toisaalta takka on ns. Ikuinen sijoitus, jota ei tarvitse vaihtaa.Lämmityksen tehostamiseksi voidaan hankkia ilmalämpöpumppu. Sen asennuskustannuksia voi kertyä 3000 euroa, mutta laitteesta on hyötyä sekä kesällä että talvella. Kesällä talon lämpö voi kohota ikävästi hellelukemiin, mutta ilmalämpöpumppu auttaa tässä. Viilennyskäytössä nykyajan pumput vievät päivittäin sähköä 0,5 – 1 eurolla.

Kustannukset

 

Sähkön monet vaihtoehdot

Sähkölämmityksen suhteen on olemassa useita vaihtoehtoja. Lattialämmitys on yleinen ja mukavuutta tuova lämmitysratkaisu. Toki lämmityskaapelit tulee asentaa lattian alle rakennusvaiheessa. Muutoin lattia tulee luonnollisesti avata asennusta varten. Lattialämmitystä on perinteisesti käytetty esimerkiksi kylpyhuoneissa, jolloin lattia kuivuu nopeasti kylpyhuoneen kastumisen jälkeen, ehkäisten näin kosteuden jäämistä materiaaleihin.Aurinkopaneelit ovat tämän hetken yksi hyvistä vaihtoehdoista. Ne voidaan asentaa taloon jälkeenpäin ja ne tuovat säästöä sähkölaskuun. Aurinkopaneelien tuomalla sähköllä voidaan kustantaa esimerkiksi aurinkoisena talvipäivänä talon lamppujen ja kylmälaitteiden sähköön.

Kuinka öljylämmitys toimii

Monen koti lämpenee öljylämmityksellä. On arvioitu, että 25% suomalaiskodeista lämpenee öljyllä. Öljylämmitystaloissa on oltava käyttöä varten palosuojattu huone eli pannuhuone. Öljyä poltetaan öljykattilassa, josta lämpö siirtyy joka puolelle taloa esimerkiksi vesikiertoisen järjestelmän tai ilmalämmityksen avulla.Paljonko öljyä sitten tarvitaan? 1000 litraa kevyttä polttoöljyä vastaa noin 10 000 kWh sähköä tai 5,8 kuutiota polttopuuta (koivu). Tästä voidaan laskea käyttökustannuksia. Tulee kuitenkin huomioida, että öljykattila ja järjestelmä tuo investointikustannuksia ennen itse järjestelmän käyttöönottoa. Laitteiden käyttöikä on kuitenkin useimmiten jopa 25-30 vuotta, laitteita ei tarvitse vaihtaa kovinkaan tiheästi.

Kun talossa on öljylämmitys, tulee sen riittävyydestä pitää huolta ja öljyä tuleekin tilata aina, kun sille on tarvetta. Talon omistaja voi tilata öljyn valitsemaltaan myyjältä ja sen tilaaminen ei ole vaikeaa. Voit tilata öljyn vaikkapa netistä. Nykyään öljylämmittäjän on mahdollista saada jopa muistutusviesti, joka muistuttaa siitä, että öljyn loppumisen ajankohta lähestyy. Näin öljy ei pääse loppumaan. Mikäli käytössäsi on uusi, nykyaikainen öljylämmitysjärjestelmä, voi siinä olla automaattinen hälytystoiminto, kun öljy uhkaa loppua.

Neste

Suomessa öljyä myyvät mm. Neste, Teboil, St1 tai Lämpöpuisto. Kannattaa ehdottomasti vertailla hintoja ennen tilauksen tekoa, sillä voit säästää sievoisen summan. Kannattaa myös tarkistaa, onko tällä hetkellä voimassaolevia tarjouksia.Se, kumman lämmitysmuodon valitset, riippuu aivan omista tarpeistasi, talostasi sekä siitä, onko sinulle tärkeintä lämmityksen edullisuus tai esimerkiksi ekologisuus. Tutki rauhassa useita eri lämmitysvaihtoehtoja ennen valinnan tekemistä. Kysy myös käytännön vinkkejä tuttaviltasi. Heiltä saat arvokkaita neuvoja.