Sähköpotkulaudat

Sähköpotkulaudat

Sähköpotkulaudoista on ympäri maailmaa tullut suorastaan hitti, ja niitä on nähty Suomessakin viime kesästä alkaen katukuvassa paljon: esimerkiksi Helsingissä oli montakin pistettä mistä lautoja voitiin vuokrata. Mitä sähköpotkulaudat oikeastaan ovat ja kuinka valita oikeanlainen lauta? Ja mitä mieltä ollaan lautojen vaaroista?

Mitä sähköpotkulaudat ovat ja miten ne toimivat?

Sähköpotkulauta, eli tuttavallisemmin skuutti, on nimensä mukaan potkulauta, joka toimii sähköllä. Laudan päällä seisotaan, ja sähkömoottori, joka saa voimansa akuista, liikuttaa lautaa eteenpäin. Sähköpotkulaudan ohjaaminen tapahtuu siinä olevan ohjaustangon avulla, jossa olevilla painikkeilla ja säätökahvoilla voidaan jarruttaa ja kiihdyttää vauhtia. Mallista riippuen jarruttaminen tapahtuu joko kädellä tai painamalla rengasta jalalla. Kesän 2019 aikana esimerkiksi Helsinkiin tuli monia sähköpotkulautojen vuokrausta tarjoavia yrityksiä, Itä-Helsingissä yksi HSL:n pilotti ja keskustassa neljä yritystä. Käyttäminen tapahtui palveluntarjoajien sovellusten kautta; sovelluksen sisällä pystyi aloittamaan ja lopettamaan potkulaudan käytön ja maksamaan matkasta myös. Jokainen näistä sovelluksista vaatii rekisteröinnin ennen kuin lautailu voidaan aloittaa, käytännössä sähköpostin avulla, sekä maksutavan lisäämistä palveluun. Näin käyttäjää pystytään veloittamaan suoraan, ja tarkasti käytön mukaisesti.

Mitä sähköpotkulaudat ovat ja miten ne toimivat?

Entä jos haluaa ostaa skuutin itselleen? Muutama asia kannattaa ottaa huomioon sitä hankkiessa. Esimerkiksi parhaissa sähköpotkulaudoissa sovellus on sellainen, että siinä on mahdollisuus hallita asetuksia ja saada vaikkapa akun tilasta hyödyllistä tietoa Bluetoothin välityksellä. Renkaiden koko on myös hyvin tärkeä asia skuuttia valittaessa: jokaisella rengastyypillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Monet ovat myös sitä mieltä, että litiumakut ovat suhteessa parempia lyijyakkuihin verraten, sillä ne ovat erittäin tehokkaita painoonsa nähden. Akun kennoihin ja niiden valmistajaan kannattaa myös kiinnittää huomiota: ensiluokkaisia kennoja valmistavat muun muassa Samsung, Sanyo ja Panasonic. Huonolaatuiset akut ovat aina turvallisuusriski! Akku voi olla sijoitettuna ohjainputkeen tai astinlaudan alle, ja sijoittelu vaikuttaa painopisteeseen ja sitä kautta skuutin käsiteltävyyteen. Jos akku on astinlaudan alle sijoitettu, on esimerkiksi epätasaisella alustalla tai yhdellä kädellä ajaminen helpompaa.

Moottoreita sähköpotkulaudoissa on kahdenlaisia: harjattomia ja harjallisia. Vanhemmista malleista löytyy usein harjallisia. Näiden ero on se, että harjattomassa moottorissa hyötysuhde on 80-85 %, kun harjallisessa se on vain 60-70 %. Koska harjallisessa moottorissa siis hukkateho on tuplasti suurempi kuin harjattomassa, vaikuttaa se oleellisesti vääntömomenttiin ja akun kestoon. Harjattomassa moottorissa on myös vähemmän osia, joita pitää huoltaa; käyttöikä siis pitenee. Latausaika, toimintasäde ja potkulaudan paino ovat mietittävien asioiden listalla; osa potkulaudoista on sen verran painavia, ettei niitä voi kuljettaa käytännössä muuten kuin ajamalla. Jarruja ajatellen parhaat malleista on varustettu tehokkaalla levyjarrulla. Laadukas potkulauta ei tule tarvitsemaan kovin paljoa huoltoa, mutta kuluvia osia ovat esimerkiksi renkaat ja jarrupalat: kannattaakin siis hankkia malli, johon varaosia on helposti saatavilla.

Turvallisuusasioita

Niin kuin millä tahansa kulkuneuvolla kulkemisella, myös sähköpotkulaudalla ajamisella on omat vaaransa. Sanomattakin on selvää, ettei potkulautaa tule käyttää humalassa tai ilman kypärää, ja myös pimeällä ajettaessa loukkaantumisriski kasvaa. Erään suu- ja leukakirurgiaan erikoistuneen lääkärin mukaan on todella uhkarohkeaa myös käyttää sähköpotkulautoja lumella tai liukkaalla; sen jälkeen, kun on hoitanut ja leikannut kymmeniä ihmisiä, jotka ovat saaneet potkulautaonnettomuuksissa vaikeita hammas-, kasvo- tai aivovammoja, uskoisi hänen tietävän mistä puhuu. Paitsi, että sähköpotkulautailija on itsekin vaarassa autojen seassa, myös esimerkiksi jalankulkijat, varsinkin iäkkäät ja heikkonäköiset, ovat turvattomassa asemassa. Kuolemantapauksiltakaan ei ole maailmalla vältytty.

Sen vuoksi on varmasti syytä aina varmistaa, että sähköpotkulautaa käyttäessään toimii vastuullisesti, sekä oman että kanssakulkijoiden turvallisuus huomioon ottaen. Jos siis on aikeissa sähköpotkulautaa käyttää, on syytä ottaa monta asiaa huomioon. Toivotankin turvallista liikkumista liikenteessä, meille kaikille!