Sähköpyörätuolit, helpottamassa liikkumista

Sähköpyörätuolit, helpottamassa liikkumista

Mikä on sähköpyörätuoli? Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan sähköllä toimiva pyörätuoli. Sen ideana on auttaa henkilöä liikkumaan, jos perinteisellä pyörätuolilla liikkuminen ei syystä tai toisesta onnistu. Sen tehtävänä on antaa käyttäjälleen mahdollisuus itsenäiseen elämään myös siinä tapauksessa, että oma liikunta- ja  toimintakyky ei sitä muuten salli. Sähköpyörätuoleja näkee nykyisin eri näköisinä ja kokoisina katukuvassa ja ne eivät ole enää harvinaisia. Sähköiset apuvälineet ovat tätä päivää ja ne ovat tuoneet avun ja itsenäisyyttä monelle sitä tarvitsevalle. Milloin sähköpyörätuoli on siis tärkeimmillään? Erityisesti silloin kun syystä tai toisesta jalat eivät toimi tai esimerkiksi erilaisten neurologisten halvaus tilojen vuoksi.

Tarvittaessa sähköpyörätuolissa voi olla erilaisia toimintoja, kuten istuimen sähköinen säätäminen erilaisiin asentoihin. Esimerkiksi jalkojen nosto tai selän kallistus voivat olla tälläisiä. Mutta sitten lisänä voi olla toki ihan vain jalkalaudat tai hissikin. Kuitenkin perustasolla jo laite on hyvin helppokäyttöinen, eli sitä voi ohjata käsikäyttöisellä joystickillä. Tarpeen vaatiessa voi ohjaustapa olla mahdollista saada myös imu-puhallus tekniikalla, leuka ohjauksella tai yhdellä jalalla ajettavalla joystickillä. Riippuen toki käyttäjänsä tarpeesta. Yleisesti ottaen sähköpyörätuolien lataus tapahtuu laturilla, joka on automaattionen. Mallista riippuen on mahdollista liikkuakin 15-40 kilometriä latauksella. Paras aika ladata on pitkäkestoinen lataus, eli mieluusti ihan yön yli. Toki tarvittaessa latauksen voi tehdä myös vaikka keskellä päivää.

Erilaisia sähköpyörätuoleja

Erilaisia sähköpyörätuoleja

Sähköpyörätuoleja on erilaisia. Toiset ovat malliltaan kevytrakenteisempia kuin toiset. Toiset saattavat kääntyä hyvinkin pienessä tilassa ja toisien kääntösäde vaatii enemmän tilaa. Toiset sähköpyörätuolit näyttävät enemmänkin nojatuoleilta kuin perinteisiltä pyörätuoleilta. Toiset taas ovat enemmänkin skootterin näköisiä ja niitä kutsutaankin ihan sähkömopoiksi. Sähköpyörätuoleja on niin pienille lapsille tarkoitettuna kuin aikuisillekin. On isompi kokoisille aikuisille ja pienempi kokoiselle. Joka ikäiselle ja kokoiselle joka tapauksessa. On sähköpyörätuoleja, jotka saa lähes makuuasentoon ja toisaalta myös sellaisia, jotka kykenevät suoristumaan myös seisonta asentoon. Toki suurin osa sähköpyörätuoleista on vain korkeintaan kallistuksella, jos silläkään. Kun valitaan käyttäjälle paras mahdollinen sähköpyörätuoli, tulee ottaa huomioon käyttäjän terveydentila. Mitä kaikkea sähköpyörätuolissa saa ja pitää olla? Mitä taas ei saisi olla tai ei tarvitse olla? Entäpä millaisessa paikassa joutuu käyttäjä liikkumaan sähköpyörätuolilla. Esimerkiksi sähkömopo voi olla oikein hyvä, jos käyttäjä liikkuu paljon ulkona ja pidempiäkin matkoja esimerkiksi soratiellä. Mutta pitää ottaa huomioon, että sähkömopo on jo kokonsa puolesta huomattavasti isompi kuin perinteinen sähköpyörätuoli. Joten se ei välttämättä mahdukaan joka puolelle.

Toisaalta taas perinteinen sähköpyörätuoli voi olla kääntö säteeltään pienempi. Onhan se toki myös kooltaan pienempi. Se voi mahtua hissiin ja esimerkiksi pienissä liikkeissä liikkuminen ja ostoksien teko voi olla sillä helpompaa. Mutta välttämättä pitkäkestoinen soralla liikkuminen ei ole niin mukavaa. Luonnossa olemiseen ja erityisesti metsästykseen ja maastossa kulkemiseen on kehitetty muun muassa Tomahawk sähköpyörätuoli. Ei todellakaan ketterin, mutta ehdottomasti järein sähköpyörätuoli, joka kulkee telaketjuilla. Lapsille tarkoitetut sähköpyörätuolit ovat kaikkein ketterimpiä. Eivät ehkä niin nopeita kuin aikuisten, mutta niissä on otettu huomioon lapsen tarve liikkua ja kokea. Lapsen luontainen uteliaisuus siis. Se ei siis kaadu niin helposti ja sillä pääsee helposti kohtuullisten esteidenkin yli. Eli jokaiselle jotakin. Niin pieni asia, mutta sillä on suuri merkitys hyvin monille. Kuinka monelle sähköpyörätuoli on mahdollistanut itsenäisemmän elämän. Kuinka monen kohdalla se on mahdollistanut sosiaalisen elämän ja itsenäisyyden. Ja kuinka se sitten ladataan? Kuten puhelin, eli johto seinään ja toinen pää tuoliin. Niin helppoa ja silti niin tärkeää.